pátek 26. března 2010

Opuštěný objekt byl plameny kompletně zničen.

Rozsáhlý požár bývalé ubytovny v Tečovicích



 Dne 26.3.2010 ve 20:18 hod. byli hasiči informováni o požáru budovy v Tečovicích.
 Na místo postupně vyjely jednotky profesionálních hasičů ze Zlína a Otrokovic, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Tečovice, Prštné, Lhota u Tečovic, Tlumačov, Salaš, Kvítkovice, Lhota u Malenovic a podnikoví hasiči Mitas a.s. Ze Zlína vyjel na místo také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru pravděpodobně bývalé dvoupodlažní ubytovny.
 Už při příjezdu hasičů byla celá stavba z lehké konstrukce a převážně dřevěného materiálu v plamenech. Hasiči postupně rozvinuli řadu proudů vody a začali s hasebním útokem ze všech stran. Silný vítr podporoval intenzivní hoření a místy šlehaly plameny do patnáctimetrové výše. V bezprostřední blízkosti požáru museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích nebo si chránit obličej žáruvzdorným štítem.
 Vítr způsobil další komplikaci, a tou bylo roznášení hořlavých částí do okolí. Hasiči tak museli proudy vody směřovat na několik blízkých hospodářských stavení, která se podařilo postupně zachránit. Hrozilo zasažení např. blízkého slamníku, zemědělské techniky i hospodářských zvířat.
 Požár spotřebovával velké množství vody a brzy hasičům došly zásoby z cisteren výjezdových vozů. Na výše položeném místě obce byl problém se slabým tlakem vody v hydrantové síti. Chvíli byli hasiči zcela bez vody, což situaci jen komplikovalo. Další povolané jednotky dobrovolných hasičů zajistily postupnou kyvadlovou dovážku vody nejen k uhašení místa požáru, ale hlavně k ochraně dalšího majetku v okolí. Jen lokalizace požáru trvala hasičům přes hodinu.
Na místo přijel vyšetřovatel hasičů ze Zlína. Hlídka policie u hořící budovy zajistila jednu osobu přebývající v zasaženém objektu. Zadržený svědek uvedl, že v době vzniku požáru byl uvnitř budovy, vzbudil ho kouř a sám se zachránil vyskočením z okna. Nejdříve mluvil o jednom kamarádovi, později o dvou. Zda byli uvnitř budovy se neví a policisté po nich pátrají. Vyšetřování z pohledu hasičů bude pokračovat v sobotu, až po uhašení požáru.
22:20
Operační středisko hasičů dostalo informaci o požáru porostu v nedalekých Malenovicích. Velitel zásahu odesílá z místa požáru jednu cisternu dobrovolných hasičů, aby požár uhasila.
23:00
Dobrovolné jednotky hasičů neustále naváží cisternami kyvadlově vodu do místa požáru. Celková likvidace požáru může trvat do pozdních nočních hodin. Operační středisko povolává na stanice zálohy hasičů z dalších směn, aby pokryly potřebu dalších výjezdů, především na stále hrozící požáry v přírodním prostředí.
23:30
Konstrukce celé budovy se zcela zhroutily a střešní plechová krytina se probořila. Uvnitř jsou stále ohniska požáru, ke kterým se hasiči postupně dostávají a dohašují je.
27.3.2010
00:30
Velitel zásahu postupně redukuje počet zasahujících jednotek na místě požáru, polovina z nich se vrací zpět na své základny. Další jednotky dokončují likvidaci požáru.
02:00
Zborcená stavba stále znemožňuje úplnou likvidaci požáru, která se tak může protáhnout až do rána. Na místě zůstává stále několik jednotek hasičů, kteří průběžně dohašují některá skrytá ohniska a stále hlídají okolí před případným rozšířením požáru.
07:00
Na místě požáru zůstává jen jedna jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která vystřídala své kolegy po náročné noci. Dál hlídáme požářiště a jeho okolí. V dopoledních hodinách se očekává příjezd vyšetřovatelů, aby pokračovali ve své práci. Hasiči se rozhodují o další taktice na likvidaci požáru, přičemž nejsložitější bude odstranění zborcených konstrukcí a střechy objektu.












Žádné komentáře:

Okomentovat